0921762041  Darko Vodopija Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

Upala sluznice i upala limfnih čvorova slabi imunitet.

Hrana koju unesemo u naš organizam razgrađuje se u ustima, želucu i crijevima. Sve je lijepo rečeno međutim potrebni su neki preduvjeti, a to je neoštećena sluznica koja će iz hrane preuzeti minerale, vitamine i ostale hranjive sastojke potrebne za sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija (IMUNITET dolazi iz crijeva i pupčanom vrpcom prije rođenja djeteta). Hipokrat je prije 2300 godina tvrdio da su crijeva jedan od glavnih organa koji proizvodi imunitet. Hipokratovo mišljenje tek danas potvrđuju i znanstvenici. Znanstvenici tek danas priznaju da 80% imuniteta dolazi iz crijeva, a 20% imuniteta dolazi iz limfnog sustava. Sve to potvrđuje i moje dugogodišnje mišljenje da imunitet dolazi iz crijeva. Tijekom ljudskog života kroz crijeva prođe više od 50 tona hrane i vode, da dobro ste pročitali „pedeset tona“. Crijeva su obložena sluznicom koja iz hrane i vode uzima sve što je potrebno za život. Sluznica je neposredno povezana sa puno sitnih limfnih čvorova koji dalje prenose hranu za naš imunitet. Na pad imuniteta kod odraslih ukazuju umor i pospanost, kod male djece povraćanje je znak pada imuniteta. Kod pojave nekog upalnog procesa naš organizam se pokušava obraniti pojačanim lučenjem tekućine limfe (sluz i slina). Sluz i slina imaju zadatak pokupiti viruse i bakterije te ih što je moguće prije izbaciti iz našeg organizma. Sve je to moguće pod uvjetom da je naš organizam u određenoj formi. što bi neki rekli da ima jak imunitet. Mnogi nam pokušavaju savjetovati kako pojačati imunitet, međutim kad dođe do oštećenja sluznice u želucu i crijevima to postaje nemoguća misija. Oštećena sluznica ne može iz hrane i vode uzeti sve ono što nam je potrebno, čak štoviše nije bitna kvaliteta hrane jer dolazimo u situaciju kao da nosimo vodu u rešetu. Kod oštećene sluznice ne možemo ništa uzeti ni iz umjetnih dodataka tako za isti efekt moramo unesti veću količinu hrane ili umjetnih dodataka čime smo svom organizmu napravili još veću štetu.

Kad dođe do upalnog procesa limfne žlijezde pojačano luče sluz koja bi trebala pokupiti uzročnike upale, međutim što je naš organizam u slabijoj formi imuniteta, lučenje sluzi se pojačava i pravi probleme slijevanja sluzi iz područja korijena nosa. Pojačano lučenje sluzi može zatvoriti sinuse, nosne šupljine izazvati slijevanje sluzi u pluća i želudac. Kod pojačanog upalnog procesa može se javiti i povišena temperatura uz povišenje bijelih krvnih zrnaca koja bi trebala uništiti prijetnju u obliku virusa i bakterija. Sve se to odvija brzo i uspješno pod uvjetom dobre forme imuniteta. Međutim kod oslabljenog imuniteta prvenstveno zbog oštećene sluznice lučenje sluzi se pojačava, tjelesna temperatura povećava dok naš organizam dolazi u sve teže stanje nažalost ponekad s lošim ishodom. Kod pojačanog upalnog procesa u uvjetima slabije forme imuniteta može doći i do povećanja limfnih čvorova što ne mora značiti da je situacija bezizlazna, međutim svakako treba poduzeti sve da se organizmu ojača imunitet.

Zbog upale limfnih žlijezda dolazi do otekline limfnih čvorova i nastanka tumora( miom, cista, polip, tumor ), većina tih tvorevina u početku je dobroćudna (benigna). Polovica dobroćudnih (benigni tumor) pretvori će se u zloćudni (maligni tumor). Kod pojave upalnog procesa organizam pojačano luči sluz putem limfnih žlijezda, sluz dolazi do limfnih čvorova koji postaju usko grlo protoka sluzi s mogućnosti stvaranja tumornih nakupina. Kod upalnog procesa sluz je puna virusa i bakterija koji se na žalost mogu nekontrolirano razmnožavat što može dovesti do povećanja limfnih čvorova. Idealno bi bilo kad bi se nakupljena sluz mogla drenirati na prirodni način kroz nosnu šupljinu, međutim u nosu upaljena sluznica stvara oteklinu i zatvara nosnu šupljinu. Kad se zatvori nosna šupljina zagađena sluz slijeva se niz grlo u pluća i želudac. Limfa ima sposobnost čišćenja umrlih bakterija i virusa što je povezano s našim imunitetom i mogućnosti uzimanja iz hrane svega što je potrebno za naš organizam. Da bi se taj proces mogao obaviti sluznica u našem organizmu mora biti u dobroj formi bez prevelikih oštećenja. Na kraju dok god naš organizam može hraniti bakterije i viruse nakupljene u limfnim čvorovima ( ciste, polipi i tumori ) isti su dobroćudni, međutim kad se pojave upalni procesi i dođe do uvećanja limfnih čvorova situaciju treba shvatiti krajnje ozbiljno da se ne dogodi ono najgore, a to je da dobroćudni tumor postane zloćudni.

Veliku ulogu očuvanja imunog sistema ima Thymus - prsna žlijezda, organ gotovo neprepoznatljiv kao uzrok mnogih upalnih procesa. Prsna žlijezda je središnji organ imunog sistema skrivena u prsima ispod prsne kosti teško dostupna za vizualno i opipno saznanje u kakvom je stanju, dali je otekla ili je normalne veličine. Prsnu žlijezdu ne spominju zbog toga što njena uloga nije u potpunosti razjašnjena. Nemam namjeru opisivati njezinu ulogu, ali mogu iznijeti svoje mišljenje što se događa sa prsnom žlijezdom i odsustvom njezinog pozitivnog djelovanja na imuni sustav. Kroz prsnu žlijezdu i limfne čvorove protječe limfa sa svim svoji pozitivnim učincima, zbog upalnih procesa limfa se zaustavlja te stvara uvećanje limfnih čvorova, ali i prsne žlijezde. Zaustavljanje protoka limfe kroz prsnu žlijezdu kod male djece može stvarati takozvane autoimune bolesti za koje kažu da će uglavnom nestati do puberteta što je i točno. Međutim kod jednog dijela djece u dobi od 10 do 17 godina otekli limfni čvorovi, po mom mišljenju i poremećaj u radu prsne žlijezde dovode do blagog povišenja tjelesne temperature koja kod nekih traje i po nekoliko godina. Uz temperaturu javljaju se i jake glavobolje kao i otekline čeonog dijela glave. Kad se imuni sistem počne oporavljati povišena temperatura tijela vraća se u normalu za dva do tri tjedna. Istovremeno popuštaju glavobolje da bi i one u potpunosti nestale, da bi se otekline čeonog dijela potpuno povukle treba proći malo više vremena. Poslije puberteta navodno se prsna žlijezda pretvara u masno tkivo sa čime se ne bi složio zbog toga što je prsna žlijezda organ i ne može se pretvoriti u ništa bez svrhe za koju je namijenjena. Kod odraslih otekla prsna žlijezda pravi pritisak i neobjašnjivu bol u prsima koju neki olakšavaju masiranjem teško dostupne prsne žlijezde. Moje je mišljenje da organizam iz nakupljene limfe u prsnoj žlijezdi izvlači vlagu čime ona poprima oblik masne nakupine, uostalom limfne ili lojne žlijezde iste su u svima.

Imunitet ćemo ojačati oporavkom oštećene sluznice. Kod oštećenja sluznice želuca i crijeva neke vrste hrane nam postaju teret i teško je možemo probaviti, problem probave može otići tako daleko da na naš organizam ne prihvaća gotovo ništa iz hrane i vode. Problemi mogu početi sa žitaricama, zatim mahunarkama koje reguliraju šećer, iza toga smeta jabuka i kiselo i na kraju povrće bogato mineralima. Organizam koji ne može uzeti gotovo ništa na prirodan način iz hrene i vode može biti suočen sa velikim problemom mogućnosti preživljavanja ( imunitet ). Zbog načina , vrste prehrane i utjecaja soli u okruženju veće probleme imaju stanovnici uz more od stanovnika u unutrašnjosti kontinenta.

Naše tijelo ima oko 600 limfnih čvorova koje smo stekli rođenjem, od toga 160 limfnih čvorova smješteno je u predjelu vrata. Limfni čvorovi se ne mogu obnoviti, svaki limfni čvor koji na neki način izgubimo izgubljen je zauvijek. Gubitkom limfnog sustava, višak vode, bjelančevina i proizvoda metabolizma nakuplja se u tkivima što može rezultirati naticanjem, a na kraju nekrozom (propadanjem) tkiva i nastanka karcinoma. Pokušat ću objasniti ulogu pojedinog limfnog čvora, limfni čvor usporediti sa pčelom radilicom zato što im je uloga podjednaka (hrane, čiste, održavaju i napadaju opasnost za zajednicu). Mislim da se olako pribjegava praksi uklanjanja (čupanje) limfnih žila i čvorova koji su na neki način zahvaćeni upalom. Koja je kritična točka čupanja limfnih čvorova i limfnih žila? Kad će se sve srušiti? Koliko pčela smijemo maknuti iz zajednice da bi zajednica preživjela, možda i preživi međutim rezultati tako oštećene zajednice sigurno će biti upitni ili nikakvi. Znanost je jako napredovala i može napraviti implantate koji mogu zadovoljiti estetiku, može napraviti i umjetne organe koji će pomoći za preživljavanje. Nitko ne može napraviti umjetni limfni čvor i limfnu žilu. Mogu vam izvaditi sve zube i napraviti ljepše od onih koje ste imali međutim nitko ne zna koliko limfnih čvorova i koji su to limfni čvorovi koje smijemo odstraniti bez posljedica za život našeg organizma.  

Postoji mišljenje da postoji dobroćudni  (benigni) tumor i zloćudni (maligni) tumor. Moje razmišljanje je znatno drugačije. Tumor je ozbiljna prijetnja za život, svaka tumorna nakupina nepotrebno iscrpljuje imunitet organizma. Tumorna nakupina živi, hrani je naša limfa, međutim organizam se iscrpljuje, limfa ponekad ne može hraniti nakupinu koliko je potrebno. Može se dogoditi da virusi i bakterije kako bi preživjeli počnu napadati okolinu u kojoj se nalaze. Naravno da uvijek počinju gdje je najmekše; sluznica, živčani sustav, moždana ovojnica, žlijezde sa unutarnjim lučenjem (štitnjača, dojka, maternica, prostata), pluća, jetra, hrskavica pa i kosti. Sve to može trajati godinama da nismo ni svjesni problema. Moje je mišljenje da imunološki sustav treba biti cjelovit kao i košnica pčela koje sam spomenuo. 

Upala ( upala sluznice sinusa - sinusitis, upala sluznice nosa – rinitis, upala sluznice usta - afte, upala sluznice grla – angina - gnojna angina i laringitis, upala sluznice bronhija - bronhitis - oteklina sluznice bronhija - astma - rak pluća, upala sluznice želuca – GERB - refluks - gastritis, upala sluznice crijeva - Crohnova bolest - celijakija - iritabilni kolon - ulcerozni kolitis (rak debelog crijeva), upala sluznice mokraćnog mjehura i mokraćnih putova –cistitis - rak maternice - prostatitis - rak prostate, upala limfnih žlijezda - limfom - Hodgkin - non Hodgkin). Sve su to takozvane autoimune bolesti, sva navedena stanja su posljedica upala , gdje je kraj i kako ćemo završit. ??????? Tumor, rak, sepsa, leukemija.. Prije više od 100 godina dr. Rudolf Virchow, kojeg se smatra ocem moderne patologije, tumor je proglasio upalom. Sve može završiti jako loše za nas.

Mišljenja sam da svaku upalu  treba prihvatiti krajnje ozbiljno.  Mnogi problemi počinju laganom upalom. Upala sluznice koja se češće ponavlja nazivaju „Akutna upala sluznice“ kasnije ta upala prelazi u „Kroničnu upalu sluznice“ na žalost poslije kronične upale može doći do jako lošeg stanja .  Poznato je da sluznica štiti i čuva epitel. Kad dođe do propadanja sluznice postoji mogućnost oštećenja epitela što neki nazovu „ Karcinom - Rak - Tumor“ ne znam kako već. Oko 80% tumora je epitelnog karaktera zbog oštećene sluznice. Sluznicu može oštetiti upala sluznice, spaljivanje sluznice i zahvati kiretaže sluznice. 

Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. Najviše su izloženi grlo i dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi sluznicom. Sluznica bi trebala imati ulogu finog filtra koji će iz hrane uzeti sve što je organizmu potrebno, a odbaci sve što bi organizmu moglo nanijeti štetu. Kad dođe do upale i oštećenja sluznice taj dio ne može preuzeti korisne sastojke hrane, što je oštećenje veće to je i mogućnost uzimanja korisnih sastojaka iz hrane sve manja. Zbog sve manjeg prihvata vitamina, minerala i svega što je bitno za normalan život dolazi do stanja  pada imuniteta i pojavu autoimunih bolesti. Mišljenja sam da je pad imuniteta stanje kad organizam ne može uzeti dovoljno korisnih sastojaka iz hrane. Kad organizam dođe u takvo stanje mnogi pokušavaju na neprirodan način nadoknaditi sve što smatraju da nedostaje njihovom organizmu čime rade veliku pogrešku jer oštećena sluznica ne može prihvatiti gotovo ništa što se unosi na takav način. Nema previše koristi od umjetnog unošenja organizmu potrebnih sastojaka radi toga što sam unos ne znači da će organizam to i prihvatiti.

Opće je poznato da se svaki organizam sam pokušava obraniti od vanjskih štetnih utjecaja. Tako se može ćuti da su neke osobe otpornije od drugih što nije točno, svi smo mi podjednako otporni pod uvjetom da živimo u istim uvjetima. Ponekad si nepažnjom sami napravimo štetu. Danas je normalno da se voda i sokovi piju iz hladnjaka, sladoled se konzumira na kile, gazirana pića na litre i još dosta toga što jako dobro znamo međutim o tome ne razmišljamo da sve navedeno može jako naštetiti sluznici u našem organizmu i njezinoj osnovnoj zadaći finog filtra koji nas štiti. Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer se za mnoga stanja navodi da su posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma, bronhitis, afte, gnojna angina, gastritis, želučane tegobe, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, cistitis i još dosta toga ). Posljedice upale sluznice mogu biti: teške glavobolje, gubitak sluha, slabljenje vida, otežano disanje, poteškoće govora zbog otežanog disanja, gubitak osjetila okusa i mirisa, želučane tegobe i još dosta toga. Upalu sluznice treba shvatiti i prihvatiti kao jako ozbiljnu stvar, kad dođe do upale sluznice na jednom mjestu postoji velika vjerojatnost da će upalni proces otići i dalje. Vrlo jednostavno trebamo usporediti svoj organizam kao vlastitu kuću u kojoj stanuju svi vitalni organi. Kad kuću zahvati vlaga, a u njoj živimo mi i naša obitelj s vremenom zbog loših uvjeta stanovanja možemo imati velike zdravstvene probleme, zato kuću u kojoj živimo moramo održavati. Slično je i s našim organizmom, kad dođe do upale sluznice koja se može proširiti na veći dio organizma naš organizam postaje loše okruženje za naše vitalne organe. Sve ovo navodim iz iskustva osoba kojima sam pomogao. 

Kad dođe do upale sluznice javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja, slaba higijena, stres i još puno toga što mnogi znaju iz vlastitog iskustva. Međutim kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teške upale javljaju se već kod male djece. Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način.

Na prirodan način navodim zato što sam i sam imao velike probleme upale sluznice koje sam riješio.